Предварителен договор за апартамент в сграда на акт 14

Maria Kirilova
30.11.2023г. 11:48:34

Здравейте, имам въпрос относно сключване на предварителен договор за апартамент в сграда на акт 14, която е построена и очаква скоро взимането на акт 15.

Продава се от фирма, на която е земята и е обезщетена от строителя със съответната жилищна сграда, чиито апартаменти фирмата сега разпродава. Харесали сме апартамент в сградата и ни е изпратен предварителен договор, в който обаче липсва клауза за срок на взимане на акт 16 и неустойки при липсата на такъв.

Не ми е ясно дали когато апартаментът се продава от фирма, а не от строителя дали има как да се гарантира от тях, че сградата ще бъде завършена и вкарва ли се стандартно такава клауза на ниво предварителен договор в тази ситуация?

Чувам различни мнения, че нямало как да се включи, тъй като фирмата, която я притежава не е строителя и нямало как да се ангажира със срокове за завършване, което за мен е безумно.Вариант ли е да се прави тристранно споразумение - купувач, продавач и строител?

Правни мнения, съвети и коментари

30.11.2023г. 02:01
Здравейте, Мария Кирилова, когато се касае за сериозен материален интерес и покупка на имот, както и сключване на предварителен договор, е силно препоръчително да се прегледат документи за собственост от адвокат, както и да се направят корекции и промени в договора. Възможно е да се подпише предварителен договор и договор за изграждане на обекта или тристранно споразумение. Поздрави, адв. Митова

Коментар