Пушек от комин на съсед

Михайлов
07.11.2019г. 11:02:00

Здравейте!

Живея в панелен блок в гр.Пловдив, който е строен през 1992-1994 година. Блокът е от 6 етажа, а Аз съм на 3 етаж. Под нас комшията от 1-ят етаж ползва печка на дърва (може би и не само...) за отопление, в което разбира се няма нищо лошо (всеки сам избира как да се отоплява). Проблемът обаче е, че никой в блока няма спомен дали някога са почиствани тези комини, които са за общо ползване. 

Преди седмица комшията запали печката и при нас на 3-ят етаж в коридора на апартамента стана нещо много неприятно - целият коридор се задими... Интересното е, че в холът също минава част от въпросния общ комин, но там на този етап проблем няма. 

Разбира се, слезнахме при комшиите, за да сме сигурни, че са запалили печка. Отговорът беше типично по български : 

"Да, запалена е печка. Всичко сме си почистили. При нас дим няма...!"

Затвориха ни вратата и решиха проблемът...

Съответно се качихме и при комшията на 2-ри етаж, за да проверим при него има ли проблем. Оказа се, че към момента при тях го няма това задимяване или миризми от пушек. Обясниха ни, че преди време са имали същите сериозни проблеми с комшиите от 1-ви етаж и след скандали пак не са стигнали до решение. Дори се учудиха как така този път у тях не мирише...

Понеже ние сме нови в блока и тази година направихме тотален ремонт на апартамента не мислим, че проблема е при нас, а и се оказа, че наистина не е само при нас - хората си ползват печката без да се полагат необходимите хигиенни грижи за нейното ползване и въобще това не ги притеснява. 

Да, обаче нас ти притеснява, а и сме дали доста сериозна сума за ремонт и нямаме намерение да продължаваме да даваме пари за неща, за които явно не сме виновни. 

 

Може ли някой да ми помогне със следните неща :

- искам да подам жалба (а може би и ще се включат и други комшии в нея) срещу съседите от 1-вият етаж

- как правилно да напиша жалбата, за да ме вземат насериозно и да ми обърнат внимание

- към кои институции трябва да подам жалбата

- трябва ли да ползвам адвокат

- трябва ли да бъде заверена жалбата от нотариус

- къде мога да се запозная с правата и задълженията на хора, които ползват общи коминни части с цел отопление

 

Искам да Ви благодаря предварително за отделеното време и внимание!

Може да ми пишете тук или на ел.поща : mihaylovmb@abv.bg

Правни мнения, съвети и коментари

07.11.2019г. 10:59
Здравейте, препоръчително е да поставите въпроса и на общо събрание на етажната собственост, както и да разговаряте с управителя на ЕС. Добре е жалбата да бъде съставена от адвокат, като същата следва да бъде отправена до съответната община или район в Пловдив с детайлно описание на случая и искане за проверка на място с позоваване евентуално на чл. 195 от ЗУТ. Не е необходима нотариална заверка на подписа Ви. За допълнителна информация и съдействие можете да се свържете с мен на посочения телефон. Поздрави, адв. Николина Митова 0898 303092

Коментар