Унищожаване на собственост

gadnqrkataaaa@abv.bg
07.08.2018г. 10:34:34

Здравейте, 

Обръщам се за съвет как да постъпим. 

Живеем в Пловдив  район централен в сграда старо строителство, предимно с възрастни собственици.

Преди месец направихме цялостен ремонт на баня и тоалетна, като подновихме както ВИК така и ЕЛ инсталацията в апартамента и тъй като сме на 1 етаж и имаше течове при главният щранг  поехме и разноските за подямата на всички тръби под нас. 

След месец щастие се появи теч в банята, който идва от апартамента над нас. 

Извикахме ВИК майстор да си каже мнението от къде идва проблема и по негова преценка е от спукана тръба от апартамента над нас. Водата е избила пред стената и капейки равномерно върху гипсокартона, съсипва 9000 лева дадени за ремонт. 

Обадихме се на собственика, тъй като майка му живее тук, но той е собственик по документи, с молбата оправи теча и ако трябва ние да потърсим майстор, но отговорът му беше, че не вярва да е от него и че ще спре водата в апартамента си. 

За 4 часа, след като водата при него беше спряна, капката която тече при нас от 5 секунден интервал стана на 10. 

Какво да направим, как да си потърсим правата, като човекът не иска да отстрани повредата на тръбите в апартамента си и не ни допуска ние да я отстраним. 

Банята сигурно до края на седмицата ще рухне, а ни предстоят още ремонти защото другата година ни очаква сватба. 

Входът няма домоуправител, защото бабите не искат да плащат, за професионален такъв. 

Моля, кажете какво да направим. 

 

Благодаря на човекът, който ще се отзове на проблемът ни. 

Правни мнения, съвети и коментари

08.08.2018г. 03:07
Здравейте, вероятно нямате сключена застраховка на апартамента за наводнения, тъй като можехте да се възползвате от нея. Съгласно чл. 195, ал. 3 и ал. 4 от закона за устройство на територията можете да ипоискате издаването на заповед от кмета на община Пловдив , с която задължава собственика да извърши в определен срок необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне или заздравяване.
gadnqrkataaaa@abv.bg
08.08.2018г. 06:50
Здравейте, първо благодаря за отговорът. Как да я поискам тази заповед от кмета, молба ли се пуска и ако е така има ли примерни. Директно в общината ли се подава, има ли вариант за онлайн пускане на документа. Благодаря предварително.
09.08.2018г. 12:52
Здравейте, Освен тази възможност, към която Ви е насочила колегата, имате възможност да търсите правата си и по съдебен ред.
09.08.2018г. 08:35
Здравейте, съмнявам се да има примерни молби за подобни случаи. Препоръчвам молбата с подробно описание на случая за издаване на заповед на кмета по чл. 195, ал. 3 и ал. 4 от ЗУТ да бъде съставена от адвокат. Молбата се подава в деловодството на общината.

Коментар