Влизане във владение на наследствен имот,при настанило се друго лице без основание.

poli_stefani@abv.bg
13.07.2018г. 06:55:36

Здравейте, Имам следния казус:1.Получихме наследствен имот -етаж от къща-стара) в с.Мосомища,общ.Гоце Делчев.(м.04/2018г.) 2.В имота има лице ,което съжителстваше с починалия. Не прави индикации да се изнася. Няма адресна регистрация там. Желаем да си използваме имота. Съответно имаме всички документи -удостоверяващи нас като собственици и регистрация на наследсвен имот в Данъчна служба,гр.Гоце Делчев. Обърнах се към ЧСИ -ето отговора-здравейте, имате ли осъдително рвшение и изпълнителен лист за предаване на владението на имота? Ако не следва да се объчнете към колега адвокат, за да реши казуса Ви, тъй като съдебния изпълнител изпълнява съдебни решение без такова няма начин да Ви въведе във владение. Лек ден!

Аз бих искала за знам како точно дело да заведа,не зная имената на лицето. И в този случай как да ги разбера-с-у кого ще се води това дело,ако изобщо е необходимо такова Т.е .ако може да ми кажете каъв е реда да си вляза във владение на собствения наследствен имот, при самонастанил се някой.

Благодаря.

Правни мнения, съвети и коментари

16.07.2018г. 03:18
Здравейте, правилно Ви е насочил ЧСИ, че е необходимо осъдително решение срещу лицето. Съветът ми е да се консултирате с местен адвокат в Гоце Делчев, който да състави необходимите документи. Като начало е възможно дори и нотариална покана за освобождаване на имота да има резултат.
poli_stefani@abv.bg
20.07.2018г. 01:25
Благодаря за отговора. Направих нотариална покана,изпратена е на нотариус . Но пак имам нужда от помощ и съвет, в случай че лицето откаже да се изнесе, до 1м.,имам ли право на бързо производство. И ако да то какво да правя ,т.е.какъв е реда,последователността. Благодаря.
07.08.2018г. 01:57
Да, може да се заведе иск за освобождаване на имота от лицето, което няма правно основание да живее в него. За целта следва да упълномощите адвокат, който да състави исковата молба.

Коментар