Некоректни съсобственици на недвицим имот

irina_valcheva@abv.bg
20.07.2017г. 07:21:39

Здравейте! Имаме следният казус.

Живеем в къща със съсобственици - няколко съвсем отделни домакинства. Водомерът е общ за цялата къща. Желаем всяко домакинство да има свой отделен водомер, отделна партида и да сме независими един от друг. В Софийска вода проучихме каква е процедурата и ни беше казано, че за това трябва да са съгласни всички съсобственици, да присъстват с нотариалните актове. Въпросът е в това, че нашите съсобственици не желаят да се отделяме, а ние не искаме да плащаме потреблението на някой друг. От няколко години непрекъснато повдигаме въпроса за отделяне на водомерите, но срещаме категоричен отказ. Можем да се отделим само ние, но в този случай общото потребление ще бъде разделяно на две, с което отново ще се натоварят нашите сметки.

Всеки месец, в периода на интернет отчитането изпращам съвсем реалното потребление. Плащам си сметките за вода редовно, след което доста трудно успявам да събера от съсобствениците пари.

Интересува ме, има ли начин, по който съсобствениците да бъдат принудени да се регистрира отделна партида на всяко едно домакинство? И ако има начин, какво ние бихме могли да направим?

Когато купихме имота, вода не беше плащана няколко години. Казаха ни, че ще изчистят старите сметки, което така и не стана. Впоследствие разбрахме, че не само не са платили старите сметки, а се трупат и нови, и така се получи една доста солидна сума, която трябваше да бъде платена. Отказваха да я платят, в продължение на няколко години се опитвахме да говорим с тях да се плати сметката, която ставаше все по-голяма, и накрая се принудихме да я поемем по-голяма част.

Предстои ни по-дълго отсъствие от дома и ни притеснява, че през този период отново никой няма да плаща сметките за вода и накрая пак ще трябва ние да платим всичко.

 

Ще бъда много благодарна, ако разгледате молбата ми и ме насочите какво бих могла да направя, за да престана да плащам чуждо потребление на вода. Ние желаем всеки да си плаща това, което е изразходил.

 

 

Благодаря!

Лек и успешен ден!

Правни мнения, съвети и коментари

03.01.2018г. 03:24
Здравейте, след като в "Софийска вода" са посочили каква е процедурата за откриване на отделен партиден номер и индивидуален водомер за всеки съсобственик - е необходимо посочената процедура да се спази. След като в случая е невъзможно, можете да отправите нотариална покана за заплащане на дължимите суми от останалите съсобственици и в случай че и след отправянето на покана, неплащането продължи, да се предяви заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410 ГПК. Последното важи в случай, че сте заплатили задълженията на съсобствениците към "Софийска вода" и претендирате възстановяване на платените суми.

Коментар