Оспорване на дарение

Kalina Marinova
16.07.2017г. 12:17:33

Казуса е малко заплетен.

През 1970 г. баща ни закупи парцел, но нотариално бе регистриран на най- голямия ни брат, за да се уреди заем за довършване на къщата. Този заем аз и сестра ми чрез ведомствени удръжки от заплатите сме върнали на сестра ми ( не знамдали може да бъде доказано от препис извлечения от ведомствата - доста години са минали). Още докато бяха живи родителите ни всеки от нас влезна във фактическо владение на етажа си ( триетажна къща, строена от баща ни за две дъщери и един брат). Етажите бяха разпределени от родителите ни. Сестра ми се ожени, а в тези години не можеше да се притежават две жилища. Преди да продаде етажа на брат ми, тя размени моя етаж(първи) с нейния(трети) чрез наториален акт , така аз придобих нейния етаж, а брат ми купи разменения. Аз се омъжих по- късно и имам деца.  Брат ми прехвърли чрез покупкопродажба на двете си деца по един апартамент (купения от сестра ни и наследствения от родителите ни).

Възможно ли е наследниците на брат ми един ден да успеят да оспорят  дарението, което е направил на мен (независимо, че съм си платила заема и от 1970 година живея в това жилище? или да успорят наследството, което ще оставя на моите деца?

 

 

 

 

 

Правни мнения, съвети и коментари

04.01.2018г. 01:04
Дарение може да се оспори по съдебен ред от наследници със запазена част (каквито са децата на брат Ви) след смъртта на брат Ви, в случай че дарението накърнява запазената част от наследството му. Предвид че действително казусът е заплетен (както посочвате) и е необходимо да се прегледат всички документи, които цитирате, като съветът ми е да се консултирате с адвокат и да му предоставите документите.

Коментар