Развод

15.06.2015г. 05:18:56
Имам сключен граждански брак преди 8 години и след това имам родено дете. Три години след това чрез дарение моя дядо ми прехвърли къщата, в която живеем. Ако се разведа съпруга ми, има ли право на моята къща и какъв шанс имам да присъдят детето на мене?

Правни мнения, съвети и коментари

02.10.2017г. 12:45
Здравейте!Придобитото имущество чрез дарение е ваша лична собственост, съгл. чл..Относно втория въпрос- при евентуален развод съда ще се ръководи от интересите на детето от множество фактори, като :Възпитателски качества на родителите; Грижи и отношение на родителите към децата; Желанието на родителите; Привързаност на децата към родителите; Полът на децата; (В Постановлението е прието, че майката е по-пригодна от бащата да отглежда и възпитава децата от женски пол и наравно да отглежда и възпитава момчетата); Възраст на децата; (В Постановлението се приема, че възрастта на децата е от значение, когато наред с другите обстоятелства детето се нуждае от определени родителски грижи. Децата в ниска възраст (пеленачета, в първите години), децата с разклатено здраве и др. се нуждаят от непосредствена майчина грижа);Помощта на трети лица(баба и дядо, които живеят в близост и имат възможност да помагат);Социалната среда; Жилищно-битови и други материални условия на живот.По делото ще бъде изготвен социален доклад от Държавна агенция за закрила на детето, ще бъдат изслушани свидетели, като по този начин съда ще определи кой от родителите притежава по-голям родителски капацитет, съответно ще постанови решение.
02.10.2017г. 12:48
Здравейте!Придобитото имущество чрез дарение е ваша лична собственост, съгл. чл. 22. (1) от СК "Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил".Относно втория въпрос- при евентуален развод съда ще се ръководи от интересите на детето от множество фактори, като :Възпитателски качества на родителите; Грижи и отношение на родителите към децата; Желанието на родителите; Привързаност на децата към родителите; Полът на децата; (В Постановлението е прието, че майката е по-пригодна от бащата да отглежда и възпитава децата от женски пол и наравно да отглежда и възпитава момчетата); Възраст на децата; (В Постановлението се приема, че възрастта на децата е от значение, когато наред с другите обстоятелства детето се нуждае от определени родителски грижи. Децата в ниска възраст (пеленачета, в първите години), децата с разклатено здраве и др. се нуждаят от непосредствена майчина грижа);Помощта на трети лица(баба и дядо, които живеят в близост и имат възможност да помагат);Социалната среда; Жилищно-битови и други материални условия на живот.По делото ще бъде изготвен социален доклад от Държавна агенция за закрила на детето, ще бъдат изслушани свидетели, като по този начин съда ще определи кой от родителите притежава по-голям родителски капацитет, съответно ще постанови решение.

Коментар