Финансиране на общественополезна дейност

18.01.2014г. 09:44:36

Здравейте!

Занимавам се общественополезни дейности. Какво е добре да направя от юридическа гледна точка за да мога да финансирам тези дейности, чрез дарения, държавни проекти, общински проекти, проекти на Европейския съюз и други такива? Предполагам, добре е да регистрирам сдружение или фондация, но искам вашето мнение. Нека обясня какво искам да правя: Извършвам общественополезни дейности в сферата на науките, образованието и технологиите. Организирам и водя безплатни компютърни уроци, пиша безплатни учебни материали, разработвам свободен софтуер!

, информирам и консултирам хора, и други сходни неща. Всички технологиите които преподавам и разработвам са свободни, както и учебните материали. Искам да финансирам тези дейности и парите да се ползват за заплати за мен и други хора, наемане на зали, закупуване на техники и материали, производство на свободни техники, финансиране на сходни проекти и други такива неща. По-нататък бих искал да продаваме разработени от нас свободни техники с цел разпространението им, ако е възможно. Какво бихте ме посъветвали за дейностите, които развивам и начините по които искам да ги финансирам?

Въпросите са ми конкретно:

1. Да регистрирам ли нещо?

2. Какво да регистрирам?

3. Как да го регистрирам?

4. Колко пари ще ми струва?

5. Какво е нужно за да приемам пари и дарения легално?

6. Какво е нужно за участие в държавни/общински/европейски проекти?

7. Как легално да отделям от финансите за заплата на мен и други? Разучавах предварително тези въпроси, но още не съм наясно. До колкото разбирам, най-добре е да регистрирам юридическо лице с нестопанска цел (ЮЛНЦ) - фондация с обществена полза. Фондация, защото ще мога сам да я основа – за разлика от сдружение, което изисква поне 3-ма човека. Обществена полза, понеже ще има по-малки данъци, както и предполагам ще може да се участва в повече държавни/общински/европейски проекти.

Едно от нещата, които не разбирам относно фондациите е: Защо учредителят трябва да направи учредително дарение? Нали аз съм учредителят? Как да го направя и има ли значение колко ще дам? Мога ли да дам 1 лев? Благодаря! :)

Правни мнения, съвети и коментари

Коментар