Казус - Пътуване на дете в чужбина без декларация съгласие от един родител, който е в болница.

 • Създадено на: 23.8.2018 г. 20:52:52

  Име: hristo_dinkov

  ЗДРАВЕЙТЕ, налага се да пътувам с племенника си, който е на 13 г. в чужбина за 10 дни. Закупих билети за отиване и връщане. За съжаление майка му, преди седмица влезе в болница ,като не е в състояние да подпише какъвто и да е документ. От бащата има съгласие за пътуване в чужбина. Какво се прави в това положение.Благодаря на всички предварително. 

  Правни мнения, съвети и коментари

  • Здравейте, възможно е нотариус да завери нотариално заверена декларация от майката за пътуване в чужбина извън нотариалната кантора - а именно - в болницата.

  • 24.8.2018 г. 15:45:23

   Благодаря ви за отговора,но най вероятно няма да стане тъй като е в реанимация. Както съм написал не е в състояние да подпише документ. Тук въпроса е дали има законов начин при който единият родител е в невъзможност да упражнява правата си.

  • По закон е необходима декларация за съгласие за пътуване на дете с нотариална заверка на подписа и от двамата родители. Евентуално опитайте с удостоверение от директора на болницата, че здравословното състояние на майката не позволява подписването на подобна декларация.