Сложен случай с имоти и техните наследници

Lambov9055@gmail.com
21.08.2018г. 06:28:35

Здравейте. Казвам се Мартин и се нуждая от информация спрямо моят задълбочен и комплексен случай. Ще обясни нещата като математически израз така че да не загубя времето ви.

Първоначален собственик на имотите: Съпруг

Наследници:

Съпругата му

Двете му деца (син от първи брак, дъщеря от втори брак - 2 различни майки).

Майката на съпруга. Имоти: апартамент #1 и апартамент #2 Проблем: Съпругът/бащата на тези 2 деца почива от болест докато е във втория си брак от който и е дъщеря му. Преди да почине, прехвърля имотите на своята майка. За съжаление 2 години по-късно почиват и майката на съпруга и бащата. Имотите биват прехвърлени на съпругата от майката на съпруга точно преди да почине.

Преди да почине бащата на 2те децата се обещават относните апартаменти - #1 и #2 да бъдат използвани единствено от тях в бъдеще. В момента тези апартаменти са собственост на съпругата му (от 2рия брак). 

Желаното решение: Синът е на 24, а дъщерята е на 17. При навършено пълнолетие от дъщерята, е желателно да се започне процес за прехвърляне на имотите на имената на въпросните 2 деца. Затруднения: Живеят в чужбина и ще е добре процеса да не отнема повече от месец. Съпругата (която е сегашен настойник на двата имота) живее със синът от 1вия брак и дъщерята си (от 2рия).

До този момент е запазила фамилното име на съпруга и децата му, но има собствено 6 годишно дете с друг мъж.

Погледнато от страната на това да бъде спазено обещанието от съпруга и да бъдат прехвърлени имотите на синът(24) и дъщеря му (почти 18), като те ще бъдат свободни от изискванията за запазени дялове от съпругата на оригиналния собственик (бащата на децата) и 6 годишния и син.

Опциите които намерих, са 3.

1. Дарение - което е най-евтиния метод, но не елиминира проблема с дяловете и бъдещите претенции за наследство. 

2. Прехвърляне с опцията за гледане и издържка - което е по-добър вариант, но бих желал да зная дали има възможност изискванията да бъдат минимални или снижени до почти несъществуващи.

3. Прехвърляне с покупка-продажба. Най-скъпата опция, но решава проблемите с това имота да бъде независим от наследници и техните дялове. Въпросът тук е как може да се отиграе стойността на имота и цената на която могат да се съгласят двете страни за да бъде проведена сделката с цел най-малък разход. Възможно ли е апартаментите да бъдат продадени на минимална, отново почти символична цена от синът и дъщерята на починалия съпруг?

Правни мнения, съвети и коментари

21.08.2018г. 04:08
Здравейте, въпросите, които поставяте са множество и комплексни и трудно можете да получите коректен и точен отговор във форум без преглед на документи. Но най-общо - при дарение може да се оспорва запазена част от наследството. Договорът за издръжка и гледане може да бъде развален, в случай че приобретателите не предоставят дължимото гледане и издръжка. Относно покупко-продажба - продажната цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка.
Lambov9055@gmail.com
21.08.2018г. 08:56
Имайки на предвид сложното описание на случая, звучи че в голям процент от решението е включена "добрата воля" на сегашният собственик на имотите. Ако изключим опцията за покупка от синът и дъщерята, което може да коства 30,000+ лева за да бъде проведена сделката с цел доказателство от заплащанията.. В ядрото на тази сделка се намира факта че тя ще се проведе между роднини. Кой от трите варианта звучи най-ефективен, когато включим факта че починалия съпруг би желал тези два апартамента да бъда единствено ползвани от децата му? Целият процес е под формата на завещание, което не е могъл да документира заради болестта си и внезапната му смърт.
22.08.2018г. 09:21
Дарението и договорът за издръжка и гледане могат да бъдат оспорени по съдебен ред, както посочих по-горе. Нотариалният акт за покупко-продажба не може да бъде оспорен по съдебен ред на посочените по-горе основания.
rousse101@yahoo.com
20.09.2018г. 06:24
Леля ми и свако ми завещаха преди около 40 години къщата, (която е на неговото име), на брат ми, а на мен- половината двор. След като свако ми почина през 2000г., леля ми завещала моята част от двора на брат ми, през 2003г.без да ми кажат и двамата за това. Брат ми ми каза преди няколко дена защото му исках нотариалния документ за моето място. Леля ми е имала право да ползва имота доакто е жива.Има ли право леля ми без моето мнение и без мнението на свако ми-собственика на имота, да завещае на брат ми моята част от двора, и кои закон, параграф, алинея и точка позволяват това?

Коментар