Казус - Режим на виждане с децата

 • Създадено на: 11.6.2018 г. 18:58:19

  Име: s.panev

  От две години съм разделен с бившата си приятелка след 15 годишна връзка и две деца на 7 и 14 години. Не сме минавали през съд и досега всичко беше наред съгласно усна уговорка - за парите които да и давам като издръжка и за виждането с децата (поне два уикенда в месеца). В последните 6 месеца голямата ми дъщеря отказва да се вижда с мен, по незнайна за мен причина. Не вдига телефона, не иска да излезе и абсолютно отказва всякаква комуникация. Майка и казва единствено - така си е решила, не знам защо. Аз не мога да я накарам да се вижда и говори с теб. Реших, че е от пубертета и за това не искам да я притискам. През цялото време съм плащал исканата сума от 250 лв за двете деца. Малката ми дъщеря не е припозната и законово не се води мое дете. 
  Напоследък обаче все по рядко я виждам и дори не остава да нощува с мен, защото вечно изникват неща като  - ще пазаруваме, утре сме на рожден ден, искам и аз да съм с нея почивните дни. Последния път отказа беше - не може да я виждаш ей така когато си поискаш. Отношенията ми с дъщеря ми са страхотни и си изкарваме чудесно двамата.
  Тъй като не мога да се разбера с бившата си приятелка относно спазване и отговорности на някакъв режим реших че може би е редно да мина през съда.
  Дали ако заведа дело за режим за виждане с децата, ще мога да виждам и двете. Дали голямата ми дъщеря пак може да откаже да се вижда с мен ? Не изключвам и влиянието на майката върху нея. И най вероятно няма да мога да претентирам за виждане с малката си дъщеря.
  Няма значение калко издръжка ще ме накарат да платя. Това въобще не е на дневен ред. Търся съвед как мога да виждам и двете си дъщери. Редовно.

  Благодаря

  Правни мнения, съвети и коментари

  • Здравейте!Дори и да имате влязло в сила решение относно упражняване на родителските права по отношение на децата, местоживеенето им, издръжката и личните контакти, единственият начин да реализирането правата си по влязлото в сила решение е да искате принудително изпълнение чрез съдебен изпълнител.Не виждам кой съдебен изпълнител ще принуди и ще доведе при Вас принудително 14-годишно дете.Но самото дете би могло да се стресне от решението, знам ли...След като второто дете не е припознато, по отношение на него няма как да Ви бъде постановено решение, така че ако тя реши, или майка й реши, че не иска да се среща с Вас, нищо не можете да направите.Успех!

  • 12.6.2018 г. 15:01:52

   Благодаря за отговора. Питането ми беше дали има вероятност, ако 14 годишно дете отказва да се види с баща си, съдът ще се съобрази с това и ще ми откаже възможноста да се виждам с нея. Разбира се никога не бих я карал насила, камоли да я мъкнат по улиците с полиция. Мисля си че ако съдът разпореди график кога да се виждам с нея, нещата ще са по различни.

  • Не, няма как да Ви откаже.Трябва да сте с ограничени род.права или да сте лишен от такива.Въпроса е, че макар да имате определен режим със съдебно решение, дъщеря Ви пак може да не го изпълнява.Опитайте.

  • Относно второто дете- спокойно можете да го припознаете.Тогава ще настъпят ред правни последици от установеният между Вас произход.