попечителство над психично болен роднина

svilen_nd@abv.bg
15.05.2018г. 12:24:33

Здравейте, моля ви за съвет по един сложен казус. Ще се опитам да го опиша. Семейство с две деца построява къща-за съжаление и двете деца са психично болни. На този етап между нас е само дъщерята която е на 38 години и от 15години е в дом за психично болни. Единственият близък е баба ми, която е леля(съпруга на брата на покойния баща) на 38 годишната жена. Питането ми е има ли начин баба ми да получи попечителство над племенницата си и така да получа имота по законен начин. От години никой не го обитава и са нужни много средства за да е годен за обитаване

Правни мнения, съвети и коментари

15.05.2018г. 01:13
Здравейте!Болната жена поставена ли е под запрещение?Ако не, бабата трябва да инициира исково производство за поставяне под запрещение.Съда постановява решение за поставяне под запрещение, ако са налице предпоставките за това.Препис от решението се изпраща на съответната община. Органът по попечителството е кметът на населеното място или назначено от него длъжностно лице. Той съставя настойнически съвет/попечител и заместник попечител от роднините и близките на лицето, над което се учредява настойничество/попечителство.
15.05.2018г. 03:36
Благодаря ви за бързия отговор. Не знам дали е поставена под запрещение, понеже до момента никой не се е занимавал по правн път по този въпрос. Родителите й са починали отдавна, дори писмата, които идват от дома са адресирани до баба ми и там пише вашата дъщеря.... И тн.
svilen_nd@abv.bg
15.05.2018г. 03:37
Причината за да се заемем сега е тази, че имота е в укаено състояние. Беше пален, наводняван и какво ли още не и в момента е свърталище на какви ли не животни. Нужни са огромни средства за да се проведе в приличен вид и затова искам първо да разбера дали е възможно баба ми да стане собственик и после да я продаде на съпруга ми.......
15.05.2018г. 11:56
Здравейте, напълно се присъединявам към отговора на колегата - за да бъде определено лице за попечител на 38 годишната жена, първо е необходимо същата да бъде поставена под запрещение.

Коментар