Протокол за оглед на апартамент от агенция за недвижими имоти

kusama@abv.bg
28.02.2018г. 09:06:35

Здравейте,

въпросът ми е относно протокол за оглед предоставен от агенция за недвивжими имоти.

Текста е следния:

Декларация за оглед на недвижим имот

ДЕКЛАРИРАМ,

че извърших оглед на имот, предоставен за продажба във фирма "Еди коя си" , както и че ще извършвам всеки следващ оглед в присъствието на представител на фирмата.

Декларирам, че лично, чрез фирмата в която имам участие или мои близки и роднини ще водя преговори с продавачите само чрез посредничеството на фирмата, като при постигане на съгласие за покупка на имота и подписване на предварителен договор по чл.19 от ЗЗД дължа възнаграждение на фирма "Еди коя си" като комисионна в размер на 3% /три процента/ от продажната цена.

При извършвана на скрита/прикрита/ сделка от мен или посочените в изречение второ  лица без знанието на фирмата, дължа неустойка в размер на 5% от продажната цена.

отдолу е таблица с графи: описание, цена, дата, подпис

Въпросът ми е ДЪЛЖА ли аз, ако подпиша документа и купя имота комисионната от 3 %?

Понеже устната ни уговорка с брокера е, че ще свали комисионната на 2%, и казва, че няма проблеми, след това ще договорим намаляването им, след подписването на тази декларация за оглед, но упоменатакомисионната от 3% и цената на имота?

Благодаря Ви предварително!

 

Правни мнения, съвети и коментари

28.02.2018г. 11:36
Здравейте, съветът ми е да внимавате при подписването на подобна декларация, тъй като в нея ясно е упоменато съгласието Ви за заплащане на 3 % комисионна от продажната цена и неустойка в размер на 5 % от същата при посочените основания. Писмената декларация определено ще бъде взета предвид, а не устните Ви договорки. Препоръчвам при подписването на декларации, на предварителен договор и нотариален акт да се консултирате с адвокат.
kusama@abv.bg
01.03.2018г. 12:05
Благодаря Ви много за съвета! Хубава вечер Ви желая!

Коментар