Край на правния чадър над главите на изнасилвачи

Край на правния чадър над главите на изнасилвачи

Публикувано на: 03 май 2017

В Йордания отмениха закон, закрилящ изнасилвачите в страната. До този момент те бяха защитени, като единственото условие бе да се оженят за своите жертви, предаде Би Би Си.

Спорният закон дълго време бе критикуван от правозащитни организации и активисти, според които насилниците са били защитени от съда.

Властите в крайна сметка решиха да премахнат спорната норма, според която изнасилвач може да отърве затвора, стига да се ожени за изнасиленото момиче, а бракът да продължи най-малко три години.

Поддръжниците на поправката твърдяха, че по този начин ще бъде запазена честта на осквернената жена. Законодателният орган в кралството сложи край на спора.

В много страни в Близкия изток има подобни закони. В Ливан също е приет подобен закон, който бе подложен на остри критики. Стотици ливанци протестираха в Бейрут, изразявайки надежда да се сложи край на правния чадър над главите на изнасилвачите.

Макар Йордания да е модерна и урбанизирана държава със свободна пазарна икономика, то някои норми в арабския свят са в традицията на религиозните порядки. Спорни закони като този подкопават свободата на жените.

 

Източник: Факти.бг