Разпореждане с имот, закупен от ЧСИ на публична продан

ilian65@abv.bg
18.01.2019г. 03:36:16

Здравейте,

Закупил съм имот от ЧСИ на публична продан. Върху същия има учредена ипотека и наложени възбрани преди публичната продан. От кантората на съдебния изпълнител отказват да заличат възбраните.

Въпроса ми е дали мога да извършвам разпоредителни действия с този имот ( ипотекиране, продажба и др.), след като възбраните са наложени преди да стана негов собственик? Ако не мога, то по какъв начин мога да "изчистя" имота от тежести?

Благодаря предварително!!!

С поздрави,

Илиян Йончев

Правни мнения, съвети и коментари

18.01.2019г. 05:41
Здравейте, ЧСИ отказва да заличи възбраните поради наличието на Тълкувателно решение на ВКС в тази връзка - № 1/2015 г., според което вписаните възбрани по реда на чл. 397, ал. 1, т. 1 ГПК или наложени в производство по индивидуално принудително изпълнение по чл. 451 ГПК и чл. 452, ал. 2 ГПК не се заличават след провеждане на публична продан на възбранения недвижим имот, освен в изрично предвидените от закона хипотези.След влизане в сила на постановлението за възлагане от публична продан, придобилият собствеността купувач и всеки последващ приобретател на имота може да поиска заличаване на вписаната възбрана по изпълнението, ако не му е противопоставима и не брани права.

Коментар