Проблем с кооперация за ток във вилна зона

tania_ivanova_90@abv.bg
07.05.2018г. 01:10:29

Здравейте, преди две години се нанесохме в къща, която се намира във вилна зона. Токът и водата тук са на кооперация, като редовно сме заплащали задълженията си към кооперацията. Всяка зима в период на 5 месеца токът не се засича, тъй като няма много живущи, като пролет се засича и заплаща токът с натрупване. С течение на времето направихме доста подобрения по инсталацията за ток, а от тази години отоплението ни е на пелети. Проблемът е, че в края на зимния период, когато засякоха тока, се оказа че сметката ни е далеч по-ниска от миналата година, което според нас е в следствие на подобренията, които сме направили в дома си, основно от преминаването ни на алтернативно отопление на пелети. Председателя на кооперацията ни посети, като заяви, че "очевидно" имаме проблем с електромера и трябва незабавно да го сменим, в противен случай могат да сметнат, че е манипулиран или не работи и да ни изключат от кооперацията. С цел да не спорим със съседите, сменихме електромера още на следващия ден, като смяната извърши посочен от председателя на кооперацията специалист. Сега, месец по-късно председателя на кооперацията ни посети отново и заяви, че трябва да доплатим за ел. енергия до сумата, която сме платили миналия зимен сезон, защото така смятал за редно. Тъй като ние категорично не се съгласихме той ни заплаши, че ще събере събрание с цел да бъдем изгонени от кооперацията ако не заплатим, което вече граничи с рекет.

Въпросът ми е, в случая има ли реална опасност да бъдем изключени от кооперацията? Какви са нашите права и до къде се простират правата на председателя на кооперацията и решението на събранието?

Правни мнения, съвети и коментари

09.05.2018г. 09:15
Здравейте, следва да заплащате изразходваните електрическа енергия и вода съгласно показанията на електромера, съответно водомера. Възможно е да се извърши проверка по стария електромер дали същият е бил "манипулиран". При това описание на случая - общото събрание на кооперацията няма правно основание да Ви изключи като членове, тъй като няма доказателства за извършено "манипулиране" на електромера, съответно за Ваше неизпълнение на задълженията Ви като член - кооператори.
lyki2007@abv.bg
12.12.2018г. 09:12
Здравейте, живея във вилна зона от година и половина, днес звъннах в енергото да подам сигнал за слабо напрежение ( от два дена уредите ми отказват да работят) върнаха ми обаждане че съм била включена към часна кооперация и те не можели да правят проверки и да пипат кабели. Обиколих съседите, никой не е чувал за часна кооперация и при всички го има това ниско напрежение, подадени са около 15 - 20 сигнала че има проблем с тока и отказват да дойдат. Договорът ми за пренос на енергия е към енергото , плащам си сметките там ,прехвърлях партида, сменяха ми електромера ,имало е аварии на които се отзовават и до сега не е имало проблем, въпросът ми е каква е процедурата и какво можем да направим при положение че дори не знаем каква е тази часна кооперация и как сме се озовали в нея?

Коментар