Писмена клетвена декларация

dkhsuik
11.12.2017г. 09:49:28

Здравейте! Нуждая се от писмена клетвена декларация доказваща съвместно съжителство на един адрес и това,че с приятеля ми сме партньори. Понеже приятелят ми е задържан в чешки затвор и за да може да получи разрешение за телефонно обаждане до мен, трябва да предоставим този документ  . Той е от Чехия и адресът на тази декларация трябва да бъде този на който той живее, но аз нямам чешко гражданство и официален адрес там, също така в момента се намирам в България. Въпросът ми е, дали мога да издам подобен документ тук в България на който да пише, че живея с дадения човек на даден адрес?

Правни мнения, съвети и коментари

12.12.2017г. 01:51
Здравейте, според българското законодателство не съществува т.нар. клетвена декларация. Освен това, е необходимо да сте запозната с разпоредбата на чл. 313 от Наказателния кодекс, че носите наказателна отговорност за невярна декларация.
dkhsuik
12.12.2017г. 08:27
А някакъв аналог на нея? Документа ще служи като доказване на близка връзка с дадения човек, понеже за сега позволяват телефонни обаждания само до родителите му.
13.12.2017г. 10:17
Възможно е да се състави писмена декларация с нотариална заверка на подписа и съдържанието в посочения от Вас смисъл.
07.01.2018г. 04:25
Здравейте! Струва ми се, че зад питането си за издаване на такава "клетвена декларация", каквато сте я кръстили стои друг въпрос, а именно, да бъде установено като факт по воденото разследване, че с въпросното физическо лице сте във фактическо съжителство. Вие винаги можете да дадете показания в качеството си на свидетел, ако намерението е да бъде доказан този факт. Що се отнася до съставяне на такава декларация, да, може нотариус да завери нейното съдържание. Въпросът е обаче, ще бъде ли използвана същата като доказателство? У нас, пред българският съд тя не важи. Успех Ви желая! С уважение, адв.Чанкова София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1 телефон 0887 201 222

Коментар